سفارش تبلیغ
صبا ویژن

چندین خواص دال عدس + تفاوت عدس با دال عدس


عدس گیاهی است یکساله که ارتفاع آن بیش از 30 سانتیمتر نیست . برگهای آن دارای 6 تا 14 برگچه می باشد که در انتهای آن پیچک قرار دارد . گلهای عدس رنگ سفید و دارای رگه هایی به رنگ بنفش است . میوه آن غلاف کوچکی است و معمولا در هر غلاف 1 تا 3 عدس وجود دارد .

عدس دو نوع است :

عدس رسمی که دانه آن گرد و نسبتا درشت است و رنگ آن سبز مایل به زرد است .
عدس ریز یا عدس قرمز که دانه های آن ریز و به رنگ قرمز می باشد .

مواد موجود در 100 گرم عدس:

فولات

148.50 میکروگرم

فیبر

15.64 گرم

تریپتوفان

0.16 گرم

منگنز

0.98 میلی گرم

آهن

6.59 میلی گرم

پروتئین

17.86 گرم

فسفر

356.40 میلی گرم

مس

0.50 میلی گرم

ویتامین B1

0.33 میلی گرم

پتاسیم

730.62 میلی گرم

خواص درمانی انواع عدس:

1- عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می باشد . یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است . بعبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می باشد .

2- عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند .

3- عدس منبع غنی پروتئین گیاهی است؛ به طوری که مقدار پروتئین موجود در 15گرم عدس، بسیار بیشتر از 15 گرم گوشت گاو است.

4- عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامین‌های گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنی‌ای همچون آهن، کلسیم و فسفر است.

5- عدس منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش دهنده کلسترول‌اند که نه تنها کمک به کاهش کلسترول  فروش لوبیا سفید عمده  می‌کنند بلکه خاصیت تنظیم قندخون هم دارند زیرا فیبر بالای آنها از افزایش قندخون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری می‌کنند.

6- عدسها همچنین حاوی 6 ماده معدنی مهم، 2 ویتامین B و همچنین پروتئین بدون، چربی می‌باشند.

7ـ عدس به علت داشتن آهن، برای رفع کم‌خونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.

8ـ عدس، لعاب‌دار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتی‌های روده‌ای توصیه می‌شود.

9- عدس را در کنید و روی پوست ملتهب بگذارید التهاب را برطرف می کند .

10- برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید .

11- برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید .

12- عدسها مثل دیگر حبوبات غنی از فیبرهای غذایی هستند چه از نوع قابل جذب و چه از نوع غیر قابل جذب. فیبرهای قابل جذب،یک ماده ژله مانندی در دستگاه گوارش ایجاد می‌کنند که سبب دفع صفرا (حاوی کلسترول ) می‌گردد و آن را به خارج از بدن می‌برد.

13- فیبر غیر قابل جذب عدس نیز نه تنها کمک به افزایش مقدار مدفوع و جلوگیری از یبوست می‌کند بلکه کمک به جلوگیری از بیماری های گوارشی مانند سندرم روده‌ای تحریک پذیر و التهاب روده‌ای نیز می‌کند.

14- مصرف عدس در سلامتی قلب نقش به سزایی دارد. این نقش نه تنها به دلیل فیبرهای موجود در عدس بلکه بعلت مقادیر قابل ملاحظه‌ای از فولات ( Folate) و منیزم آن است.

15- عدس به شما انرژی برای سوزاندن می‌دهد در حالی که قندخون را تثبیت می‌کند. فیبر قابل جذب علاوه بر تأثیرات مفید روی سیستم گوارشی و قلب، به تنظیم مقدار قندخون نیز کمک می‌کند. اگر شما مقاومت به انسولین، کاهش قندخون یا دیابت دارید، گیاهان بُنشنی مثل عدس برای تنظیم قند خون مؤثر هستند که انرژی پایداری را باعث می‌شوند

16- آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست.

17- مصرف عدس مخصوصاً برای خانمهایی که در سنین باروری و دوران بارداری هستند و در معرض کمبود آهن هستند، ایده بسیار مناسبی است. فراموش نکنید که کمبود آهن باعث کم خونی می شود که برای مادر خوب نیست چون نوزاد بعد از بدنیا آمدن از شیر مادر تغذیه میکند

18- پماد در عدس با سرکه برای رفع ترک دست و پا که بعلت سرما عارض شده سودمند است .

19- عدس را می توان به عنوان مسهل هم مصرف کرد چون دارای لعاب زیادی است که در درمان ناراحتی های روده نیز موثر است .

20- عدس پخته را بعنوان مرهم برای زخم نیز می توان بکار برد .

21- آرد عدس بوداده تشنگی را قطع میکند ، معده را نیرو میبخشد صفرا را خاموش و هیجان خون را فرو مینشاند و حرارت را خاموش میکند.

مضرات عدس:

عدس نفاخ، دیرهضم و کاهش‌دهنده میل جنسی است.
زیاده‌روی در خوردن عدس سبب غلیظ‌ شدن خون و کند شدن جریان آن در رگ‌ها می‌شود.

انتخاب و ذخیره سازی عدس:

در حال حاضر عدس به صورت جعبه‌های بسته‌بند‌ی شده قابل استفاده هستند. همانند دیگر مواد غذاهایی که آنها را بصورت عمده می‌خرید، مطمئن شوید که جعبه‌های حاوی عدس کاملاً بسته باشد و از جایی تهیه کنید که فروش عمده محصول خوب دارد تا از تازگی آن مطمئن شوید. در هنگام خرید عدس بصورت عمده یا جزیی مطمئن شوید که مواد رطوبت یا حشره ندارند و عدسها سالم‌اند و شکسته نیستند.
عدسهای کنسرو شده را می‌توان در سوپرمارکتها پیدا کرد. بر خلاف سبزیجات کنسرو شده، که بسیاری از ارزشهای غذایی خود را از دست می‌دهند، تفاوت زیادی در ارزش غذایی عدسهای کنسرو شده و عدسی که خود آن را می‌پزید وجود ندارد.

کنسرو کردن سسبزیجات ارزش غذایی آنها را کم می‌کند چون سبزیجات را باید با حرارت کم و به مدت زمان کوتاه پخت ولی در کنسرو کردن عدس، آنها را با حرارت بالا به مدت طولانی می‌پزند. از طرف دیگر حبوبات به زمان طولانی برای پخت نیاز دارند.

حال شما خودتان این کار را انجام دهید یا اینکه بصورت کنسرو تهیه کنید. ما به شما کنسرهایی را پیشنهاد می‌دهیم که نمک و مواد افزودنی کمتری دارند.
عدسها را در یک ظرف کاملاً کیپ و در جایی خشک، خنک و تاریک نگهداری کنید.

در این صورت به مدت 12 ماه قابل استفاده خواهند بود. اگر عدسها را در زمانهای مختلف می‌خرید آنها را جدا از هم نگهداری کنید چون ممکن است رطوبتهای متفاوتی داشته باشند و بنابراین مدت زمان پخت آنها با هم متفاوت است. عدس پخته در ظرفی کاملاً بسته در فریزر به مدت 3 روز تازه می‌ماند.

عدس قرمز که در زبان هندی با نام ماسور دال و در بین ایرانیان با نام دال عدس نیز شهرت دارد، در کشور هندوستان از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار است. این نوع عدس در تمام نقاط این کشور کشت می‌شود و به خاطر فواید فراوان‌اش برای سلامتی در تهیه‌ی غذاهای بسیار به کار می‌رود.

 خواص عدس قرمز یا دال عدس برای پوست‌تان بسیار زیاد است و می‌تواند از بروز مشکلاتی نظیر پیری زودرس و آکنه (جوش) پیشگیری کنید. هم‌چنین، برای روشن کردن پوست و خلاصی از شر لک‌های قهوه‌ای نیز می‌توان از عدس قرمز استفاده کرد.


این ماده‌ی غذایی به کاهش وزن کمک می‌کند، و به خاطر وجود مقدار زیادی فیبر برای بهبود کارکرد دستگاه گوارش نیز بسیار مفید است. مصرف عدس قرمز برای بیماران دیابتی نیز مفید است، زیرا می‌تواند نوسانات گلوکز را در خون تنظیم کند. عدس قرمز به اندازه‌ی قابل توجهی غنی از پروتئین و مواد معدنی است که می‌توانند به بهبود عملکرد دستگاه‌های مختلف بدن کمک کنند.

به همین دلیل نیز، مصرف این ماده‌ی غذایی برای استخوان‌ها، دندان‌ها، و قوه‌ی بینایی بسیار مفید است. عدس قرمز به خاطر خواص ضد سرطانی‌اش خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد و برای کاهش خطر ابتلا سرطان‌های روده، روده‌ی بزرگ، ریه، و سینه بسیار مفید است.

به علاوه، عدس قرمز به خاطر محتویات آنتی‌اکسیدانی‌اش، برای تقویت دستگاه ایمنی بدن بسیار مفید است، و می‌تواند به پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری‌ها و عفونت‌ها کمک کند.

عدس قرمز (ماسور دال)

عدس قرمز یکی از رایج‌ترین انواع عدس‌هایی است که در کشور هندوستان مصرف می‌شوند. عدس قرمز با نام ماسور دال نیز شناخته می‌شود، و یکی از اجزای اساسی رژیم غذایی مردم هند به شمار می‌رود. این ماده‌ی غذایی سرشار از مواد مغذی بسیاری است که مصرف آن‌ها برای سلامتی انسان فواید بسیاری به همراه دارد. عدس قرمز در طب آیورودا نیز کاربرد دارد، زیرا برای سلامتی بسیار مفید است.

ارزش غذایی عدس قرمز

با مصرف 100 گرم عدس قرمز 116 کالری وارد بدن‌تان می‌شود. این میزان عدس مجموعا دارای 0.4 گرم چربی است که از 0.1 گرم چربی اشباع شده، 0.2 گرم چربی چند اشباع نشده، و 0.1 چربی تک اشباع نشده تشکیل شده است.

این ویژگی عدس قرمز خرید حبوبات از کشاورز برای آدم‌هایی که مراقب وزن‌شان هستند و می‌خواهند غذاهای کم چرب مصرف کنند، فایده‌ی ویژه‌ای به همراه دارد. عدس قرمز کلسترول ندارد. این ماده‌ی غذایی حاوی 2 میلی گرم سدیم و 369 میلی گرم پتاسیم است. 100 گرم عدس قرمز مجموعا دارای 20 گرم کربوهیدرات است که از 8 گرم فیبر غذایی و 1.8 گرم قند تشکیل شده است.

این ماده‌ی غذایی حاوی 9 گرم پروتئین نیز هست. به علاوه، عدس قرمز 2 درصد از نیاز روزانه‌ی توصیه شده‌ی برای ویتامین C، 18 درصد آهن، 1 درصد کلسیم، 10 درصد ویتامین B6، و 9 درصد منیزیوم را برای بدن تامین می‌کند.


خواص عدس قرمز یا دال عدس برای سلامتی

در ادامه‌ی این مقاله، سایت بازده قصد دارد برخی از بهترین خواص عدس قرمز یا دال عدس را برای سلامتی بیان کند.

1. برای پوست مفید است

مصرف عدس قرمز تاثیرات مثبتی روی پوست‌تان خواهد گذاشت. نخست این‌که، عدس قرمز می‌تواند از پیری زودرس پیشگیری کند؛ زیرا عدس قرمز حاوی مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان است که می‌توانند از آسیب‌های سلولی و بافتی که به پیری زودرس منجر می‌شوند، پیشگیری کند و آن‌ها را به حداقل برساند. 

ماسک صورت خانگی حاوی عدس قرمز، زردچوبه، و لیمو می‌تواند، بدون هیچ‌گونه عارضه‌ی جانبی، به روشن شدن سریع پوست کمک کند. استفاده از خمیر حاوی عدس قرمز و گوجه فرنگی نیز می‌تواند به بر طرف شدن لک‌های قهوه‌ای پوست – بعد از سپری کردن تعطیلات در ساحل آفتابی – کمک کند.

به علاوه، خمیری که با خیساندن عدس قرمز در شیر تهیه می‌شود نیز می‌تواند برای پوست بسیار مفید باشد؛ با مالیدن روزانه‌ی این خمیر روی پوست می‌توانید از شر لک‌های خشکی خلاص شوید و پوست‌تان را کاملا از داخل و خارج تغذیه کنید. هم‌چنین، عدس قرمز به بازگشت درخشندگی طبیعی و دوست داشتنی جوانی به پوست کمک می‌کند.

خواص عدس قرمز 2: به کاهش وزن کمک می‌کند

کاهش وزن کار بسیار پر زحمتی است که باید با رژیم غذایی، فعالیت بدنی، و صبر زیاد و کنترل نفس به انجام برسد. با وجود این، به سادگی با گنجاندن عدس قرمز به رژیم غذایی‌تان می‌توانید به طور طبیعی و بدون عوارض جانبی مضر وزن‌تان را کاهش دهید.

عدس قرمز به شدت غنی از فیبر است و به بدن‌تان کمک می‌کند مواد زائد را زودتر دفع کند. به علاوه، عدس قرمز حاوی چربی اندکی است؛ بنابراین، مصرف آن باعث اضافه وزن نمی‌شود.

خواص عدس قرمز 3: برای بیماران دیابتی مفید است

اگر از بیماری دیابت رنج می‌برید، مصرف عدس قرمز می‌توانید برای‌تان بسیار سودمند باشد. شاخص گلوکز عدس قرمز بسیار پایین است؛ همین عامل باعث شده است مصرف آن برای بیماران دیابتی کاملا بی خطر باشد.

این ماده‌ی غذایی، هم‌چنین، مملو از فیبر است و می‌تواند فرایند گوارش را تسریع کند. در نتیجه، با مصرف عدس قرمز می‌توانید از نوسانات قند خون پیشگیری کنید، و به این ترتیب بیماری دیابت را با موفقیت مدیریت کنید.

4. به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می‌کند

سرطان واقعا بیماری ترسناکی است. عدس قرمز می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند. دلیل اصلی این ویژگی عدس قرمز این است که این ماده‌ی غذایی سرشار از فیبر و اسید فولیک است؛ وجود این دو ماده باعث ایجاد خواص ضد سرطانی در عدس قرمز شده است.

با مصرف روزانه‌ی عدس قرمز می‌توانید خطر ابتلا به انواع مختلفی از سرطان را از جمله سرطان ریه، سرطان روده‌ی بزرگ، سرطان سینه، و حتی سرطان روده را کاهش دهید. در واقع، عدس قرمز فرایند گوارش را تسریع می‌کند و نیاز به ترشح صفرا را کاهش می‌دهد، و به این ترتیب، می‌تواند به پیشگیری از بروز سرطان روده‌ی بزرگ کمک کند.

خواص عدس قرمز 5: غنی از پروتئین و مواد معدنی است

پروتئین‌ها یکی از اجزای اصلی سازنده‌ی بدن‌مان هستند. آن‌ها به رشد و بازسازی سلول‌ها کمک می‌کنند، و یکی از مهم‌ترین مواد مغذی هستند که باید در طول روز مصرف شوند. از سویی دیگر، مواد معدنی بر نحوه‌ی کارکرد دستگاه‌های مختلف بدن تاثیر می‌گذارند.

مواد معدنی می‌توانند نقش تعیین کننده‌ای در میزان انرژی مورد نیاز بدن‌، نحوه‌ی کارکرد اندام‌ها، و به طور کلی، سلامتی یا عدم سلامتی بدن ایفا کنند. بنابراین، لازم به ذکر نیست، پروتئین و مواد معدنی به عنوان دو عامل بسیار مهمی شناخته می‌شوند که باید در رژیم غذایی‌تان گنجانده شوند.

عدس قرمز غنی از پروتئین و مواد معدنی است. مصرف مرتب این ماده‌ی غذایی می‌تواند به پیشگیری از بروز بیماری‌ها و امراض جدی کمک کند.

تفاوت عدس سبز و قرمز

 

غذای طالقانی تا نخوری ندانی

دال عدس طالقانی‌ها با دال عدس بوشهری‌ها فرق دارد

وقتی صحبت از دال‌عدس به میان می‌آید، همه به یاد غذاهای جنوبی به خصوص بوشهر می‌افتند در حالی که دال عدسی که قصد داریم به شما آموزش دهیم، دست‌پخت مردم طالقان است.

اگر طرز تهیه‌ی این غذا را مطالعه کنید، خواهید دید که مواد تشکیل‌دهنده این غذای طالقانی با نوع بوشهری آن تفاوت‌های زیادی دارد. خرید حبوبات  به همین بهانه به سراغ عادت‌های غذایی جالب طالقانی‌ها هم رفته‌ایم که در ادامه می‌توانید با آن‌ها آشنا شوید.

عـادت‌هـای غـذایـی طـالـقـانـی‌هـا

از آنجا که طالقان در نزدیکی تهران است، مردم ساکن در آنجا از نظر عادت‌های غذایی به تهرانی‌ها شباهت فراوانی دارند اما عسل‌خور بودن آن‌ها یکی از عادت‌های خوب و نخوردن ماهی ، از عادت‌های بد غذایی مردم این شهر است.

جالب است بدانید که بیشتر خانه‌ها در طالقان تنور دارند و زنان طالقانی نان مصرفی‌شان را در خانه می‌پزند. یکی از نان‌های آن‌ها «پیتک» نام دارد که برای تهیه‌اش، در لای هر چانه از خمیر نان، مقداری حلوا که از قبل تهیه کرده‌اند، می‌گذارند. روی خمیر را هم با لبه یک قاشق چوبی نقش‌ها و خط‌هایی می‌اندازند تا نان خوش‌نما شود.

طالقانی‌ها شیرینی خانگی به نام «اردک» دارند که برای تهیه آن مقداری آرد گندم را با شیر و شکر، خمیر و روغن حیوانی، تخم‌مرغ، زردچوبه، زنجبیل، هل و دارچین هم به آن اضافه می‌کنند و می‌گذارند تا خمیر وربیاید. بعد آن را به اشکال مختلفی درمی‌آورند و در ماهیتابه با روغن سرخ می‌کنند. وقتی شیرینی‌ها آماده شد روی آن‌ها خاک قند می‌پاشند.